2020. június 7., Róbert napja

Dr. Trippon Norbert beszédei


Tisztelt Polgármester Úr! Kedves Újpestiek! Tisztelt Egybegyűltek!

Ritka esemény egy város életében új köztéri szobor avatása. Minden szobor, így a Kelemen Gyula szobor is azt üzeni számunkra, hogy akinek nincsen múltja, nincsen jövője sem. Múltunk nagyszerű emberei, legyenek akár királyok, költők, tudósok és mások mindig is példaképként szolgálnak számunkra és a jövő generáció számára is.

Káposztásmegyeren ez az első alkalom, hogy új köztéri szobrot avathatunk. Ráadásul a Káposztásmegyeri Napok alkalmával egy ízig - vérig újpesti szobrát!

Ritka, hogy egy politikus szobrát a pártok és civil szervezetek és a lakosság egyetértésével lehetett megvalósítani.

Ezért Kelemen Gyula szobra Újpest összefogásának a szobra!

Külön szeretném megköszönni Tóth Dávid szobrászművésznek, aki e műbe nemcsak tudását és tehetségét, de a lelkét is tette!

Tisztelt Újpestiek!

Kelemen Gyula ízig - vérig újpesti volt. 1897 – ben született. 1921 –től bekapcsolódott a szociáldemokrata mozgalomban. 1937 – től 1945 –ig az újpesti szociáldemokraták vezetője volt. Szerkesztette a Jövő című lapot, vezette a Törekvés Takarékpénztár munkáját. Életét a kisemberek, a hétköznapi emberek ügyének szentelte.

A II. világháborút követően az iparügyi minisztérium államtitkára volt. Ellenezte a kommunista hatalomátvételt, védte a kérészéletű demokráciát, védte a szociáldemokrata párt önállóságát. 1948 – ban koncepciós perben, az ún. Nitrokémia - ügyben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Megjárta az Andrássy út 60 – at is. 1956 –ban a mártír Miniszterelnök, Nagy Imre kormányának tagja lett. 1963 – ban felmentették az 1948 -as vádak alól. 1973 – ban Újpesten hunyt el.

Tisztelt Jelenlévők!

Mindenkire máshogy hatnak az események, mindenki máshogyan viseli az önkényuralmi rendszerek elnyomatását. Vannak, akik sodródnak az eseményekkel. Vannak, akik ellenállnak, de végül megtörnek az elemek nyomása alatt. És vannak olyanok, akiket nem lehet megtörni. Vannak olyanok, akik olyan kemények, mint a dió. Vannak olyanok, akik soha nem adják fel. Ritka nagyszerű emberek az ilyenek! Kelemen Gyula egy ilyen ember volt. Ellenállt a Horthy - rendszer nyomásának, majd a kommunista önkényuralom csattogó állkapcsaival szemben is helytállt. Soha nem adta fel magát és elveit. A hétköznapi embereket szolgálta. Igaz demokrata és igaz baloldali volt. Mindenféle szélsőségtől, jobboldali és baloldali szélsőségtől egyaránt elhatárolta magát. Sokan vehetnének példát róla ma is!

Emlékezzünk mi újpestiek egy újpestire tisztelettel és büszkeséggel!

Köszönöm a figyelmüket!
Cikk megosztása
© Copyright 2020 - tripponnorbert.hu