2019. szeptember 17., Zsófia napja

Dr. Trippon Norbert beszédei


2009. augusztus 29.

Főtér-Építő Rendezvény

Tisztelt Polgármester Úr! Kedves Megjelentek, Barátaim!

Engedjék meg, hogy külön is köszöntsem az újpesti egyházak és az újpesti civil szervezetek jelenlévő képviselőit is.

Tisztelt Jelenlévők!

A mai napon nemcsak szemtanúi lehetünk Újpest egy történelmi pillanatának, hanem a részesei is lehetünk annak. A mai napon a saját két kezünkkel vehetünk részt a Főtér lerakásában, a saját két kezünkkel helyezhetjük el az új kockaköveket.

Amióta áprilisban elkezdődött a Főtér építése, a Főtér ügye beszédtéma lett a hétköznapokban is. Nagyon sokan szurkoltak a sikernek, mások őszintén aggódtak, s meg kell, hogy valljam, jó szándékú kritikát is mondtak. Köszönjük nekik ez úton is.

S nagyon kevesen, de voltak olyanok is, akik vészmadárként károgtak és keringtek itt a tér felett. Ma már tudjuk - hangjukat a munkagépek dübörgése nyomta el.

Az elmúlt négy hónapban 1456 tonna építési törmeléket mozgattunk meg és szállítottunk el. Árkokat ástunk, 1300 folyóméter új vezetéket fektettünk le. Új parkolási rendet vezettünk be az újpesti piac vásárlóiért, új kaput terveztünk a piachoz, új épület, új passzázs épül a Főtéren. Tavasszal fákat és virágokat is ültetünk.

Tisztelt Újpestiek!
A Főtér megőrzi a százéves tradíciót: az újpesti Városházát, az Egek Királynéja templomot, a református templomot, az újpesti piacot, és a városalapító Károlyi szobrát. De megőrizhetünk, újra helyt adhatunk egy szobornak, mely korábban már itt állt a téren, évtizedeken keresztül.

1937 óta – még a tanácsrendszerben is - itt, a Főtéren állt Kocsis András alkotása, a Fájdalmas Anya szobra. Ha ez a szobor részese a Főtér múltjának, miért ne lehetne részese a Főtér jövőjének is? Hiszem, hogy itt a helye. Ez a szobor, Kocsis András Fájdalmas Anya című alkotása az I. világháborút követő nemzeti tragédiának állít emléket. Közös nemzeti és ezért közös újpesti múltunk jelképe. Ez a szobor évtizedeken keresztül itt állt, álljon itt a jövőben is!

Tisztelt Jelenlévők!
A mai napon tehát nemcsak szemtanúi lehetünk Újpest egy történelmi pillanatának, hanem alakítói lehetünk annak, a saját kezünkkel rakhatjuk le az új köveket. A mai napon két futballpályányi terület burkolása történik meg az Önök jóvoltából. Ehhez jó munkát kívánok!

Köszönöm a figyelmet!

Cikk megosztása
© Copyright 2019 - tripponnorbert.hu