2020. június 7., Róbert napja

Dr. Trippon Norbert beszédei


2009. április 18.

Főtér-bontó rendezvény

Tisztelt Polgármester Úr! Kedves Újpestiek! Tisztelt Egybegyűltek!

Tíz esztendeje a saját szememmel láttam, miként újul meg Debrecen Főtere. Már akkor tudtam, hogy ennek a térnek is, ahol mi most állunk, van jövője. Méghozzá nem is akármilyen!

Újpest a fénykorát több, mint száz esztendővel ezelőtt élte, akkor épült, gyarapodott a város. 1907-ben nagyközségből várossá váltunk. 1875 és 1881 között épült az Egek Királynéja Főplébánia, majd a századfordulón a városháza és ez a tér, a Trombita tér, ahol mi most állunk. Már akkor is és most is itt működik a városközpontban az Újpesti Piac, már akkor is és most is itt pezseg az élet, mondhatni itt dobog Újpest szíve. Eltelt több, mint száz esztendő, s most nekünk adatott meg a lehetőség, hogy az akkori városépítéshez méltó dolgot hozzunk létre.

A Főtér - program, amibe ma belefogunk, nem csak méltó a százéves hagyományhoz, annál sokkal több. A Főtér - program az Újpesti Önkormányzat rendszerváltozás utáni legnagyobb szabású vállalkozása, amibe belefogott. Sok milliárd forintból, komoly Európai Uniós támogatással, több cikluson keresztül újul meg Újpest szíve. Ez, ahol mi most állunk, előbb a városháza és a tér, majd 2010-et követően új mélygarázs, és új virágpiac épül, majd az azt követő ciklusban megújul az Újpesti Piac- és Vásárcsarnok is. De nem csak a nagysága miatt kivételes a Főtér Program. Azért is kivételes, mert az újpesti pártok egyetértésén alapul. Ez mutatja, hogy ebben az országban csodát lehetne tenni, ha végre a pártok legalább egy-két dologban képesek volnának összefogni. Azt mondom most önöknek, - és mondjuk is együtt -, hogy mi itt Újpesten járjunk jó példával elől. S azt is mondom, azért is kivételes az újpesti Főtér - program, mert nem néhány ember munkája, hanem sokaké. Mérnökök, pályázatírók és más szakemberek, fecsegő politikusok, piaci kereskedők, egyházak, civil szervezetek, hétköznapi újpestiek formálták közösen álmaikat tervekké, hogy aztán ezek a tervek most elinduljanak, és valóra váljanak. Ez egy egészen nagyszerű vállalkozás, köszönöm mindenkinek, aki eddig részese volt, vagy részese lesz ennek a nagyszerű vállalkozásnak! Tisztelt jelenlévők, bármerre is járunk a világban, vagy akár csak vidéki városokban, mindenütt van olyan közösségi tér, amely a vásárlókról, a sétálókról, a kávézókról, a pihenőkről, a nagyszülőkről, az unokákról, a családokról, rólunk, hétköznapi emberekről szól. Mégis, Budapesten mintha megállt volna az idő, itt minden a parkolásról, a P+R-ről, az autókról, a benzingőzről szól. Itt az ideje, hogy ezen Újpesten változtassunk végre. Itt az idő, hogy mi újpestiek és nem újpestiek birtokba vegyük a saját főterünket! Azt kívánom, hogy ez az Új Főtér legyen a mintája annak, hogy nem csak a bevásárlóközpontokban lehet hasznosan eltölteni az időt és költeni a pénzt, vannak annál sokkal jobb helyek is. Hiszem és tudom, hogy az Újpesti Főtér egy ilyen sokkal jobb hely lesz. Azt kívánom, hogy mindannyian érezzük magunkat itthon ezen a Főtéren. Kívánom, hogy leljük benne sok örömünket, hogy mindent, ami itt lesz, érezzük, hogy a miénk lesz. Minden virág, fa, pad és minden szökőkút majd a miénk is lesz. Azt kívánom, hogy ami itt a mai napon elindul, végül meg is valósulhasson.

Tisztelt Újpestiek, Kedves Vendégeink!

A Főtér - program gondolata és a mai nap, az első kapavágás között tíz esztendő telt el. Sokat kellett érte tenni sokunknak és nagyon sokat kellett várni erre a napra. Azt mondom, mégsem az a fontos, hogy mennyit kellett várni, hanem azt, hogy végül mégiscsak elérkezett. Ezt köszönöm mindenkinek.
Cikk megosztása
© Copyright 2020 - tripponnorbert.hu